Allmänt

RB Norrköpingshus nr 7 är en bostadsrättsförening, som är belägen i kvarteret Djäkneberget, vilket är centralt i Norrköping, på Öster. Den ligger innanför de tre promenaderna. Föreningen har tre hus, med adress Knäppingsborgsgatan 38, Skepparegatan 29-31 och Styrmansgatan 28-32.

Det finns sammanlagt 129 lägenheter i husen som har 4 respektive 6 våningar, alla med källare och vind, vilket ger god förrådskapacitet. Lägenheterna håller genomgående god standard. 

Husen som har byggår 1960 är kontinuerligt väl underhållna, med bland annat stambyte år 2005 och hissar som renoverades år 2019. Norrköpingshus nr 7 har en mycket god ekonomi och har med eget kapital kunnat bekosta flera renoveringar

BRF Norrköpingshus nr 7 är ansluten till Riksbyggens representantskap i Norrköping. Via representantskapet är föreningen delägare i Riksbyggen, som är ett kooperativt bostadsföretag.

Föreningen installerade år 2011 solfångare på ett av husens tak, vilket gav en utnämning till årets miljöförening inom Riksbyggens bostadsrätts-föreningar.

Föreningens lägenheter
Föreningen har totalt 129 lägenheter som fördelar sig enligt följande:

Enkelrum 3  st
1 rum och kokvrå 26 st
2 rum och kök 55 st
3 rum och kök 28 st
4 rum och kök 12 st
5 rum och kök 5 st
butikslokaler 5 st

Se gärna ritningar på lägenheterna. 

I föreningen uthyres:
Garage  13 st inga lediga

Parkeringsplatser  46 st inga lediga
Lokaler att hyra varierar lediga

Mer information finns i ”Våra lägenheter” besök till Mäklarinformation

Styrelsen

Carina Sjögren

Carina Sjögren

Ordförande / Brandskydds-ansvarig
Boban Ivanovic

Boban Ivanovic

Vice ordförande
Annika Alsterlind

Annika Alsterlind

Sekreterare
Maria Berger

Maria Berger

Riksbyggen-representant
Lotta Jönsson

Lotta Jönsson

Styrelseledamot
Efraín Guerrero

Efraín Guerrero

Suppleant
Henrik Bull Connolly

Henrik Bull Connolly

Suppleant

Styrelsen uppgifter

Styrelsen styr organisationen och bevakar att organisationen och dess medlemmars intressen tillgodoses med ansvar inför föreningens stämma. Stämman är föreningens högsta beslutande organ och styrelsen dess näst högsta.

I bostadsrättslangen (1991:614) finns regler om bostadsrättsföreningar också finns i riksbyggen ”lagar och regler”.

I föreningens styrelse sitter de medlemmar som valts in på föreningens årliga föreningsstämma. Arbetet regleras i föreningens stadgar.

Byggstart för Styrmansgatan 28-32

Nybyggt

Årsredovisning

Här samlar vi våra årsredovisningar, klicka på året för att komma till dokumentet.

Stadgar

Här samlar vi våra stadgar, klicka på namnet för att komma till dokumentet.

B

Byggrenovering, borrning, etc.

Dessa typer av arbeten är återkommande. Vid en renovering finns många moment som kan uppleveras som störande. Tänk på när du borrar i betongväggar att inte använda en hobbymaskin, utan använd professionella maskiner med slagfunktion. Borttagning av kakel, strippning av mattor, slipning av parkettgolv, bilning i betong ger kraftiga ljudstörningar. Dessa typer av arbeten får inte utföras på kvällstid eller tidigt på morgonen, utan endast på dagtid.
En betongborrmaskin finns att låna till medlemmar, kontakta ordförande.

Brandsäkerhet

Alla lägenheter ska ha en brandvarnare. Det är lägenhetsinnehavarens skyldighet att se till att brandvarnaren fungerar. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har regler för hur vi ska ge våra bostäder ett bra brandskydd. Myndigheten har också regler för hur brandfarliga varor, såsom vätskor och annat, får förvaras i flerfamiljshus. Läs mer på MSBs site:

http://www.msb.se

Riksbyggen, Räddningstjänsten Östra Götaland och försäkringsbolaget kräver att inget brännbart får finnas i trappor och gångar. Vidare får det inte finnas något som hindrar framkomligheten i händelse av en utryckning från Räddningstjänsten.

C

Container

I en tillfällig container, som bokas 2 ggr per år kan du slänga grovsopor och möbler eller åka till Returpunkten. Reklam som du inte vill ha i ditt postfack slänger du själv i miljörummet. Allt avfall som kan återvinnas, ska vikas ihop och slängas så att det finns plats för alla medlemmars avfall. Miljörummet ska hållas snyggt och rent. Där får inte placeras saker, som du är skyldig att ta till Returpunkten.

Observera, vid renovering och ombyggnad uppkommer vanligen stora förpackningar, som inte får slängas i miljörummet!

I container får du slänga dina grovsopor exempelvis:

    • Trasiga möbler
    • Gamlacyklar
    • Stora leksaker
    • Trädgårdsavfall (mindre mängder)

I container får du INTE slänga exempelvis:

    • Elektronik
    • Farligt avfall (målarfärg, kemikalier, lösningsmedel, etc.)
    • Gips
    • Vitvaror
    • Bygg och rivningsavfall

 

G

GDPR

Tryggare hantering av dina personuppgifter enligt de följande riktlinjerna.

Grannsämja

Visa hänsyn mot dina grannar och tänk på att inte ha för hög volym på t ex stereon, datorn eller tv:n. Om grannen t. ex. spelar för hög musik, ring då i första hand på och säg det. Om det inte hjälper efter att det påpekats ett par gånger, så kan du kontakta någon i styrelsen. Tänk på att dina väggar, tak och golv gränsar till grannens.

Grillning

Det är faktiskt tillåtet att grilla på den gemensamma gården. men var snäll och se till att ingenting skadas, att du inte stör dina grannar, och inte lämnar kvar något skräp. Det är inte tillåtet att grilla på den egna balkongen, däremot är det ok att grilla på egna uteplatsen.

K

Källargångar och trapphus

Trapphus och källargångar är våra gemensamma utrymmen. Av säkerhetsskäl måste dessa hållas fria från barnvagnar, cyklar och andra föremål. Detta är för vår säkerhet, om det skulle uppstå rök eller brand, och vi behöver ta oss ut snabbt. Likaså behöver räddningspersonal fri väg, när de måste ta sig in med brandskydd eller bår för någon som är akut sjuk. Föremål som förvaras i trapphuset kommer regelbundet att flyttas till närmaste cykelrum.

M

Matavfall

Eftersom vårt matavfall blir till biogas för fordon och till biogödsel, får inte vad som helst kastas i matavfallspåsen. Dessa saker är tillåtna enligt Nodra:

  • Råa eller tillagade matrester
  • Rester från kött, fisk, grönsaker
  • Ägg samt äggskal
  • Ris och pasta
  • Kaffe- och tesump inklusive filter
  • Bröd, kex, bullar och kakor
  • Skal från frukt, rot- o. grönsaker
  • Snacks och godis.

Övrigt hushållsavfall ska slängas i väl tillknutna påsar i sopbehållarna utanför Miljörummet.

Det anvisningar Nodra har kring matavfall kan man läsa sammanfattat om på deras hemsida: Nodra

Miljörummet och hushållsavfall

I föreningen eftersträvar vi att alla hushåll sop-sorterar, och inte slänger återvinnings- bara sopor i kärlen för hushållsavfall. Det blir en vinst för miljön, och föreningen får lägre kostnad för avfallet.
I miljörummet finns återvinningskärl för:

  • klart glas,
  • färgat glas,
  • plastförpackningar,
  • tidningar, reklampapper, pappersförpackningar,
  • kartonger,
  • metallförpackningar,
  • glödlampor, lysrör,
  • batterier,
  • mindre el-avfall
  • matavfall i separata miljöpåsar.

På väggen över varje kärl finns ett anslag om vad som får kastas i respektive behållare, samt vad som INTE får kastas där. Läs noga och följ anvisningarna.
Hushållssopor slängs i sopbehållarna runt hörnet utanför miljörummet.

Miljörummet och sopkärl för kartong

Sopkärlen för kartong blir ofta överfulla. Trampa sönder och platta till era kartongrester så att sopbilen kan ta hand om skräpet.

N

Nedskräpning

Det är ett allvarligt problem när fimpar hamnar på andras balkonger, förstör utemöbler och kan orsaka personskador. Nedskräpning är inte tillåtet!

P

Portkod och nyckel

Portkoden fungerar mellan kl 04-22. Övrig tid används din nyckel. Den clicnyckel som du använder till tvättstugan, till vind och källare, har ett batteri.

R

Rökning

Rökning på den egna balkongen kan störa dina grannar. Prata med grannen, du som röker och fråga om det är ett problem. I övrigt är det inte tillåtet att röka i föreningens gemensamma utrymmen, som trapphus, tvättstuga, föreningslokal och cykelförråd, ej heller får du kasta ut fimpar på gården. Du, som lider av en rökande granne, uppmanas att i första hand prata med grannen om det som stör. Om det inte hjälper, kan du kontakta styrelsen, som kan försöka medla. Att förbjuda rökning i den egna lägenheten är idag inte möjligt.

S

Skyddsrum

Det närmaste skyddsrummet ligger på skolgatan 31.

Läs mer på www.msb.se

Störningsjouren

Vår förening ansluter till störningsjour, tel 010-210 90 00. Detta innebär att om någon av oss blir störd av en granne, men inte vågar ringa, eller ringa på hos denne, kan man ringa ett störningsjournummer vilket innebär att det kommer väktare och kollar upp vad som sker.

Dessa skriver sedan en rapport som går till styrelsen. Vi kom överens om att det i första hand är den som stör som ska stå för kostnaden enligt faktura (runt 5000 kr). Om den störande och den som ringt jouren inte är överens om vad som skett kommer någon från styrelsen att kontakta båda parter för att uppnå ökad förståelse, grannar emellan.

Läs även Grannsämja.

T

Tvättstugor

Lämna tvättstugan i samma skick som du själv vill hitta den. Kom ihåg att städa efter dig. Torka av maskiner, töm luddfilter i torktumlare och i torkrum samt sopa och våttorka golven. Rengör sopborstar.

Respektera andra medlemmars tvättider som gäller från när man får börja använda stugan. Är bokad tid ej utnyttjad inom en timme övergår tiden till annan person.

  • Ett tvättpass = tre timmar och en halv, från 07:00 till 21.00.

Anvisning finns på tvättstugans anslagstavla.

W

Webbplats

Det finns 2 webbplatser, Riksbyggen.se med inloggning till ”Mitt Riksbyggen”

https://mitt.riksbyggen.se/

eller föreningens egen webbplats,

https://www.norrkopingshus007.se/